Медицинско-стоматолошка информатика

Автор:

д-р Анис Сефиданис, д-р Весна Јуруковска Шотаровска, м-р Борко Христов


Година:

2021


Издавач:

Коста Абраш, Охрид

Печатено издание:


Статус на залиха:

има  


Цена:

300 денари / 4,90 € 


Електронско издание:


Статус на залиха:

нема  


Цена:

240,00 денари / 3,90 € 


Експанзијата и развојот на информатичките и телекомуникациските технологии мошне бргу најдоа примена и во системот на здравствената заштита, унапредувајќи ја самата здравствена пракса. Медицинската информатика, со својата специфична подгранка – стоматолошка информатика, се занимава со развојот, примената и евалуацијата на информациската технологија во медицината и стоматологијата, односно со решавање на проблемите кои се во врска со информациите и комуникацијата во здравствената заштита.

Книгата пред вас е наменета првенствено за студентите од медицинската стоматолошка струка, но може да биде од подеднаква корист и за сите студенти од медицинските струки кои имаат потреба од запознавање со најнапред информатичките системи, а потоа и од специфичните софтверски алатки кои се употебуваат во нивната струка.

Книгата е поделена на седум темaтски целини:

• Информатика,

• Системи

• Информатичко-комуникациски технологии

• Медицинска информатика

• Стоматолошка информатика

• Критериуми за набавка на компјутерски систем

• Компјутерска етика

Книгата е во Б5 формат, со содржини презентирани на 165 страници, дополнети со 4 страници библиографија.

Повеќе

 

Пријавете се за нашиот е-Билтен (Newsletter)

Пријавете се за нашиот е-Билтен (Newsletter) и редовно и навремено добивајте ги сите информации и новости од целокупниот делокруг на нашето работење: новости од науката и техниката, информации за нови производи и понуди од нашата е-продавница, како и информации за активностите на ЕМИТЕР и на нашите бизнис партнери. Ќе добивате максимум две пораки седмично.

Важна напомена: вашите податоци се исклучиво за интерната база на читатели/корисници и нема да бидат дадени на трети лица, а при тоа секогаш имате можност да се одјавите од нашата мејлинг листа.